SPORTMASSAGE

Voor sporters en niet-sporters

Sportmassage is een stevige vorm van massage waarbij verschillende technieken worden gebruikt om toegang te krijgen tot de dieperliggende spierlagen. Bij regelmatige toepassing van sportmassage hou je niet alleen je spieren soepel, maar wordt ook de doorbloeding gestimuleerd en de afvoer van afvalstoffen versneld. Met sportmassage kunnen ook triggerpoints (spierknopen) worden opgespoord en behandeld. Dit kan preventief werken tegen blessures, maar kan ook het herstel van een al aanwezige blessure versnellen. De oorzaak van spierpijn kan onder andere een opeenhoping zijn van afvalstoffen zoals melkzuur. Hierdoor komt de spier op spanning en dit geeft een verhoogd risico of blessures.

Een blessure hoeft in dit geval niet altijd sportgerelateerd te zijn, maar kan ook door de dagelijkse werkzaamheden komen. Denk daarbij maar aan een bouwvakker die de hele dag lichamelijke arbeid verricht of aan iemand op kantoor die acht uur per dag achter de computer zit. Sportmassage is dus niet alleen voor sporters, maar voor iedereen die last heeft van gespannen spieren, hoofdpijn of stress. 

Sportmassage kan voorafgaande aan het sporten worden toegepast. Dan heeft het als doel de spieren te stimuleren en alvast klaar te maken voor de activiteit. Dit gebeurt nog voor de warming up en is zeker geen vervanging van de warming up. Ook is het mogelijk een sporter die nerveus is voor een wedstrijd te laten ontspannen, zodat hij minder gespannen aan de start zal verschijnen en daardoor betere prestaties zal leveren.

Voorafgaande aan de eerste behandeling zal er een intakegesprek plaatsvinden. Daarin vraag ik u wat persoonlijke en medische gegevens. Ook zal er worden gekeken naar de eventuele klachten en dan zal er samen met u worden besproken hoe de behandeling er uit zal gaan zien.

In sommige gevallen kan er uit het intakegesprek naar buiten komen dat een massage maar deels of zelfs helemaal niet mogelijk is. Gevallen wanneer een deel van het lichaam niet gemasseerd mag worden kan bijvoorbeeld zijn als u een spierscheuring heeft of bij een huidontsteking. Bij koorts of overtraining mag u zelfs helemaal niet gemasseerd worden.